MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF CRAFT BEER SOLD IN ITUIUTABA-MG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52138/sitec.v11i1.160

Keywords:

Drink, Microorganisms, Deteriorating, Pathogenic

Abstract

Craft beer is a widely consumed alcoholic beverage, presents different aromas and flavors, being aimed at the most demanding consumers. It presents a diversity of brands produced in Brazil and must meet the quality parameters established by current legislation. The objective of this work was to evaluate microbial contamination in craft beers sold in Ituiutaba-MG.  Eight samples of bottled craft beers were analyzed, obtained in two establishments in the city, in October 2019. Microbiological quality (deteriorant and pathogenic) was evaluated by counting mesophilic aerobic, psychotrophic, mold and yeast bacteria, total coliforms and thermotolerant coliforms. The results obtained show that all brands presented satisfactory microbiological conditions and the products marketed do not pose risks to the health of the consumer.

References

ANDRADE, A. W. L.; LIMA, E. F. B.; MEIRELLES, L. M. A. Avaliação da rotulagem e qualidade de diferentes marcas de cerveja tipo pilsen. Revista Interdisciplinar. Teresina, v. 9, n. 2, p. 49-56, 2016. Disponível em: https://revistainterdisciplinar.uninovafapi.edu.br/index.php/revinter/article/view/906. Acesso em: 18 out. 2020.

ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2010. Consulta Pública (CP) nº69, 13 junho de 2010. Disponívelem:<http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/8b9452004a51a4d385e8adaa19e2217c/Relatorio_Contribuicoes_aditivos.pdf?MOD=AJPERES>. Acesso em: 18 out. 2020.

CERVBRASIL. Associação Brasileira da Indústria de Cerveja. Anuário 2018. Disponível em:http://www.cervbrasil.org.br/site/anuarios/CervBrasil-Anuario2018_WEB.pdf >. Acesso em: 18 out. 2020.

BRASIL. Decreto nº 6.871 de 4 de junho de 2009. Regulamenta a padronização, a classificação, o registro, a inspeção, a produção e a fiscalização de bebidas. Diário Oficial Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 20, 05 jun. 2009.

Disponível em: https://www2.camara.leg.br/legin/fed/decret/2009/decreto-6871-4-junho-2009-588673-norma-pe.html. Acesso em 15 out. 2019.

BRASIL. A cerveja no Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. – MAPA. Disponível em: file:///C:/Users/Usuario/Downloads/A%20CERVEJA%20NO%20BRASIL-28.08.pdf. Acesso em: 18 out. 2020.

MATOS, R. A. G. Cerveja: panorama do mercado, produção artesanal, e

avaliação de aceitação e preferência. 2011. 90 f. Trabalho de Conclusão de Curso – Graduação em Engenharia Agronômica - Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis-SC. 2011. Disponível em: https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/25472. Acesso em: 18 out. 2020.

NAKABASHI, B. B. Análise da composição físico-química de cerveja caseira (homebrew). 2014. 66 f. Monografia (Graduação do Curso de Engenharia Industrial Química) - Escola de Engenharia de Lorena da Universidade de São Paulo, Lorena, 2014. Disponível em: http://sistemas.eel.usp.br/bibliotecas/monografias/2014/MIQ14016.pdf. Acesso em: 13 de nov. 2019.

NAVES, M. L. A. Bioquímica do álcool. 2011. Disponível em: <http://biobiodoalcool.blogspot.com.br/2011/01/bebidasalcoolicasfermentadas.html>Acesso em: 26 mai. 2014.

RODRIGUES, C.R.F.; FERREIRA, L. C. Avaliação da qualidade microbiológica de queijo Minas Padrão produzido no município de Januária – MG. Caderno de Ciências Agrárias, v. 8, n. 1, p. 57-61, 2016.

SANTOS, M. V.; FONSECA, L. F. L. Importância e efeito de bactérias psicrotróficas sobre a qualidade do leite. Revista Higiene Alimentar. São Paulo, v. 15, n. 82, p. 13-19, 2001.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, N. F. A. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 2. ed. São Paulo: Livraria Varela, 2001.

TÓFOLI, R. J. Avaliação da qualidade microbiológica e físicoquímica de cervejas comerciais e artesanais. 2014. 64 f. Trabalho de Conclusão de Curso – Graduação em Química - Instituto Municipal de Ensino Superior do Município de Assis, Assis-SP Assis, 2014. Disponível em: https: https://docgo.net/rodolfo-jose-tofoli-avaliacao-da-qualidade-microbiologica-e-fisico-quimica-de-cervejas-comerciais-e-artesanais. Acesso em: 13 de nov. 2019.

Published

2020-12-20

How to Cite

Amaro Vieira, V., Silva Martins, G. H. ., Silva Alves, C. M. ., Oliveira Menezes, A. ., & Rodrigues de Castro, R. B. . (2020). MICROBIOLOGICAL EVALUATION OF CRAFT BEER SOLD IN ITUIUTABA-MG. Simpósio De Tecnologia Fatec Jaboticabal, 1(1), 144–149. https://doi.org/10.52138/sitec.v11i1.160

Issue

Section

Resumos expandidos - Engenharias, Tecnologias e Gestão