ENVIRONMENTAL CERTIFICATION AND AGRICULTURAL SUSTAINABILITY INDICATORS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52138/citec.v12i1.76

Keywords:

Agribusiness, Aquaculture, Sustainable development, Food security, Green seal

Abstract

The current production model of agriculture demands more planting areas and causes the pollution and destruction of terrestrial ecosystems. Due to increase demand for food in the world and the mode in which they are produced cause an advancement in the depletion of natural resources. The climate changes and the risk lack of water threaten the cultures and the most vulnerable populations, indicating a collapse in food security and the worsening inequality and hunger in the world. Minimizing the environmental impacts of agriculture and aggregate value to society is one of the fundamental principles for achieving the sustainable development goals. The aim of the study was to analyze the official Brazilian sustainability indicators and those used in aquaculture to develop new indicators that can be used in agriculture and subsidiary as environmental certifications. Based on the IBGE guidelines and is being developed in aquaculture, ten environmental, ten social and seven economic indicators for agriculture were developed. These indicators reflect use of natural resources, waste emissions, impacts on the environment, social inclusion, quality of life of the rural population and the economic performance at work in the field. The proposed indicators line up with the sustainable development goals and can contribute as much for measure the sustainability of agricultural production systems as for implementation the targets of the sustainable development combined with certification processes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AGÊNCIA NACIONAL DE ÁGUAS (ANA). Estudo da ANA aponta perspectiva de aumento do uso de água no Brasil até 2030. 2019. Disponível em: https://www.ana.gov.br/noticias/estudo-da-ana-aponta-perspectiva-de-aumento-do-uso-de-agua-no-brasil-ate-2030. Acesso em: 12 de agosto de 2020.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância em Saúde Ambiental e Saúde do Trabalhador. Agrotóxicos na ótica do Sistema Único de Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2018. 2 v.

COMISSÃO MUNDIAL PARA O MEIO AMBIENTE E DESENVOLVIMENTO (CMMAD). Nosso futuro comum. p. 10. Rio de Janeiro: Fundação Getúlio Vargas, 1987.

ETZKOWITZ, H.; ZHOU, C. The triple helix: University–industry–government innovation and entrepreneurship. New York: Routledge, 2017.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION (FAO). Agronegócio foi responsável por quase 70% do desmatamento na América DEFAULT CHARSET=utf8mb4 COLLATE=utf8mb4_general_cia. 2016. Disponível em: http://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/425810/. Acesso em: 06 de maio de 2020.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION (FAO). FAO no Brasil: Programas e Projetos. Disponível em: http://www.fao.org/brasil/programas-e-projetos/es/. Acesso em: 12 de agosto de 2020.

FERNANDES, L. A. DE O.; WOODHOUSE, P. J. Family farm sustainability in southern Brazil: an application of agri-environmental indicators. Ecological Economics, Amsterdam, v. 66, n. 2, p. 243-257, 2008.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). Indicadores de desenvolvimento sustentável: Brasil 2015. Coordenação de Recursos Naturais e Estudos Ambientais e Coordenação de Geografia. Rio de Janeiro: IBGE, 2015. 352 p.

INSTITUTO NACIONAL DE METROLOGIA, QUALIDADE E TECNOLOGIA (INMETRO). Livreto: Avaliação da Conformidade. Diretoria da Qualidade. Ed. 5, 2007. Disponível em: http://www.inmetro.gov.br/inovacao/publicacoes/acpq.pdf. Acesso em 6 de julho de 2020.

MARTINS, S. R., SCHLINDWEIN, S. L., D'AGOSTINI, L. R., BONATTI, M., DE VASCONCELOS, A. C. F., HOFFMANN, A. F., & FANTINI, A. C. Mudanças climáticas e vulnerabilidade na agricultura: desafios para desenvolvimento de estratégias de mitigação e adaptação. Revista Brasileira de Ciências Ambientais (Online), n. 17, p. 17-27, 2010.

PAINEL INTERGOVERNAMENTAL SOBRE MUDANÇAS CLIMÁTICAS (IPCC). Sumário para Formuladores de Políticas. 2018. Disponível em: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/07/SPM-Portuguese-version.pdf. Acesso em: 20 jul. 2020.

KIMPARA, J.M.; ZADJBAND, A.D.; VALENTI, W.C. Métodos para medir a sustentabilidade na aquicultura. Documentos Embrapa Meio-Norte, n. 218, 2012. 71 p.

ORGANISATION FOR ECONOMIC CO-OPERATION AND DEVELOPMENT (OECD). Environmental indicators for agriculture: Concepts and Framework. Paris: OECD Press. 1999, v. 1, 45 p.

ORGANISATION FOR ECONOMIC CO-OPERATION AND DEVELOPMENT (OECD). Global Food Security: Challenges for the Food and Agricultural System. OECD Publishing. Compendium of Agri-environmental Indicators. 2013. Disponível em: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/global-food-security_9789264195363-en. Acesso em: 06 de maio de 2020.

ORGANISATION FOR ECONOMIC CO-OPERATION AND DEVELOPMENT (OECD). Water Risk Hotspots for Agriculture, Studies on Water. OECD Publishing, Paris. 2017. Disponível em: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/water-risk-hotspots-for-agriculture_9789264279551-en. Acesso em: 06 de maio de 2020.

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (ONU). Transformando nosso mundo: a agenda 2030 para o desenvolvimento sustentável. 2015. Disponível em: https://nacoesunidas.org/pos2015/agenda2030/. Acesso em: 09 jul. 2020.

RODRIGUES, G. S.; RODRIGUES, I. A.; BUSCHINELLI, C. C. A.; BARROS, I. Integrated farm sustainability assessment for the environmental management of rural activities. Environmental Impact Assessment Review, Amsterdam, v. 30, n. 4, 229-239, 2010.

RODRIGUES, G. S.; PIMENTA, S. C.; CASARINI, C. R. A. Ferramentas de avaliação de impactos ambientais e indicadores de sustentabilidade na Embrapa. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, n. 105. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2016. 21 p.

VALENTI, W. C. A Aqüicultura Brasileira é Sustentável? In: IV SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE AQÜICULTURA, MARICULTURA E PESCA. 2008, Florianópolis. Anais[...]. Santa Catarina: AQUAFAIR, 2008, p. 1-11.

VALENTI, W.C.; KIMPARA, J.M.; PRETO, B.L. Measuring Aquaculture Sustainability. World Aquaculture, v. 42, n. 3, p. 26-30, 2011.

VALENTI, W. C.; KIMPARA, J. M.; PRETO, B. D. L.; MORAES-VALENTI, P. Indicators of sustainability to assess aquaculture systems. Ecological indicators, v. 88, p. 402-413, 2018.

Published

2021-04-04

How to Cite

BORGES, Fernanda de Freitas. ENVIRONMENTAL CERTIFICATION AND AGRICULTURAL SUSTAINABILITY INDICATORS . Ciência & Tecnologia, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 87–96, 2021. DOI: 10.52138/citec.v12i1.76. Disponível em: https://publicacoes.fatecjaboticabal.edu.br/citec/article/view/76. Acesso em: 21 nov. 2024.