TORTA DE FILTRO E MICRONUTRIENTES NO PLANTIO DE CANA-DE-AÇÚCAR

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.52138/citec.v12i1.167

Palabras clave:

Saccharum officinarum L.,, Produtividade de cana-de-açúcar. , Adubação de plantio,

Resumen

The objective of this work was to evaluate the response of the sugarcane crop to the mineral fertilization, filter cake and Nutry Cana Micronutrientes, in the planting groove and foliar route. The experiment was conducted in a randomized block, where five treatments were established (T0, T2, T3, T4 and T5) with five replications. The development of the crop was evaluated at 30, 60, 90 and 120 days after planting, and the productivity 12 months after planting, during which period the physiological maturation of the crop is understood. It was possible to reach high yields of sugarcane reducing the recommended dose of mineral fertilizers, complementing with the organic fertilization from the filter cake, and the application of micronutrients via tolete and foliar route. The sugarcane showed a positive response to the joint application of these fertilizers, where a gain of 27.6 kg in the stems per linear meter in the T5 treatment was verified, maximizing the effect on the productivity and reducing the costs with mineral fertilizers.

 

Keywords: Saccharum officinarum L. Sugarcane productivity. Planting fertilization.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

ABREU, M.L.; SILVA, M.A.; TEODORO, I.; HOLANDA, L.A.; SAMPAIO NETO, G.D. Crescimento e produtividade de cana-de-açúcar em função da disponibilidade hídrica dos Tabuleiros Costeiros de Alagoas. Bragantia, Campinas, v.72, n.3, p.262-270, 2013.

AMBROSANO, E. J.; WUTKE, E. B.; TANAKA, R. T.; MASCARENHAS, H. A. A; BRAGA, N. R.; MURAOKA, T. Leguminosas para adubação verde: uso apropriado em rotação de culturas. Campinas: CATI, 1997. 24p.

ANDRADE, L. A. B.; CASAGRANDE, A. A.; VITTI, G. C.; PERECIN, D. Efeitos das aplicações de fritas e de Fontes solúveis de boro, cobre e zinco, via solo, na cultura da Cana-de-açúcar (Saccharum spp), variedade SP 70-1143. STAB Açúcar. Álcool e Subprodutos, v. 13, n. 5, p. 21-27, 1995.

AZEREDO, D. F.; BOLSANELLO, J. Efeito de micronutrientes na produção e na qualidade da cana-de-açúcar no Rio de Janeiro, Espírito Santo e Minas Gerais (Zona da Mata) – estudo preliminar. Brasil Açucareiro, Rio de Janeiro, v. 93, n. 3, p. 9-17, 1981.

BARBOSA, R. R. Agroindústria canavieira e desenvolvimento local na percepção de diferentes segmentos sociais. 2011. 102f. Dissertação (Mestrado em Economia Doméstica) - Universidade Federal de Viçosa. Bambuí, MG: [s. n], 2011.

BENETT, C.G.S.; BUZETTI, S.; SILVA, K.S.; TEIXEIRA FILHO, M.C.M.; GARCIA, C. M.P.; MAESTRELO, P.R. Produtividade e desenvolvimento da cana planta e soca em função de doses e fontes de manganês. Revista Brasileira de Ciência do solo, Viçosa, v.35, n.5, p.1661-1668, 2011.

CASAGRANDE, A. A. 1991. Tópicos de morfologia e fisiologia de cana-de-açúcar. Jaboticabal: FUNEP. 157p.

CLIMA TEMPO. Disponível em: https://www.climatempo.com.br/climatologia/2410/nhandeara-sp. Acesso em: 08 out. 2015.

CONAB. Acompanhamento da safra brasileira - Cana-de-açúcar, v. 4 – Safra 2017/18, n.4 – Quarto levantamento, Brasília, Abril 2018. p. 1-18.

CORTEZ, L.; MAGALHÃES, P.; HAPP, J. Principais subprodutos da agroindústria canavieira e sua valorização. Revista Brasileira de Energia, v. 2, p.111-146,1992.

ESPIRONELLO, A.; BRASIL SOBRINHO, M. O. C.; MORAES, R. S. Efeitos do boro em cana-de-açúcar cultivada em vasos contendo solo. Bragantia, Campinas, v. 35, n. 23, p. 259-272, 1976b.

FRANCO, H. C. J.; CANTARELLA, H.; TRIVELIN, P. C. O; VITI, A. C.; OTTO, R.; FARONI, C. E.; SARTORI, R. H.; TRIVELIN, M. O. Acúmulo de nutrientes pela cana-planta. STAB. Açúcar e álcool, v. 26, n. 5, p. 41-45, 2008.

INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA (IEA). Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br. Acesso em: 04 de set. 2017.

JACINTHO, A. O.; BITTENCOURT, V. C.; MACHADO, P. R. Comportamento do cobre em solos cultivados com cana de açúcar. Turrialba, v. 26, n. 3, p. 302-307, 1976.

KING, N. J.; MUNGOMERY, R. W.; HUGUES, C. G. Manual of cane growing. New York, Elsevier, 1965.

KORNDÖRFER, G. H.; ANDERSON, D. L. Use and impact of sugaralcohol residues vinasse and filter on sugarcane production in Brazil. Sugar y azucar, Engleood Cliffs, v. 3, p.26-35, 1997.

LIEBIG, J. V. 1840. Organic chemistry in its application to agriculture and physiology. Playfair, Londres.

MAPA. Produção de etanol, 2011. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br. Acesso em: 16 out. 2016.

MELLIS, E. V.; QUAGGIO, J. A. Uso de Micronutrientes em Cana-de-Açúcar. IPNI - International Plant Nutrition Institute – Informações agronômicas, n. 149, 2015.

NUNES JÚNIOR, D. Torta de filtro: De resíduo a produto nobre. Revista Idea News, n. 92, p. 22-30,2008.

OLIVEIRA, A. F.; PEREIRA, C. N.; VIEIRA, P. A. Análise da rotação de grãos na área de reforma de canavial. Embrapa, Campinas - SP – Brasil, 2012. Disponível em: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/76430/1/ary-artigo.pdf. Acesso em: 16 out. 2016.

OLIVEIRA, M. V.; FREIRE, F. M; MACÊDO, G. A. R.; FERREIRA, J. J. Nutrição mineral e adubação da cana-de-açúcar. Informe Agropecuário – Belo Horizonte, v. 28, n. 239, p. 30-43, jul./ago. 2007.

RAIJ, B. V.; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J.A.; FURLANI, A.M.C. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. 2.ed. Campinas: IAC, 1996. 285p. (IAC. Boletim Técnico, 100).

RIDESA - REDE INTERUNIVERSITÁRIA PARA O DESENVOLVIMENTO DO SETOR SUCROALCOOLEIRO. Catálogo nacional de variedades “RB” de cana-de-açúcar. Curitiba, 2010. 136 p.

RONQUIM, C. C. Conceitos de fertilidade do solo e manejo adequado para as regiões tropicais. Embrapa, Campinas – SP – Brasil, 2010.

ROSSETTO, R.; DIAS, F. L. F. Nutrição e adubação da cana-de-açúcar: indagações e reflexões. Informações Agronômicas, Piracicaba, n. 110, p. 6-11, 2005.

ROSSETTO, R.; DIAS, F. L. F.; VITTI, A. C. Problemas nutricionais dos solos nas novas fronteiras canavieiras. Idea News, Ribeirão Preto, v. 8, n. 94, p. 78-90, 2008.

ROSSETTO, R.; SANTIAGO, A. D. Correção e Adubação em Cana-de-açúcar. Embrapa, Brasília – DF – Brasil, 2010.

SANTOS, D. H. Adubação da cana-de-açúcar com torta de filtro enriquecida com fosfato solúvel. 2009. 35f. (Dissertação Mestrado). Unoeste, Presidente Prudente, SP, 2009.

SANTOS, D. H.; SILVA, M. de A.; TIRITAN, C. S.; FOLONI, J. S. S.; ECHER, F. R. Qualidade tecnológica da cana-de-açúcar sob adubação com torta de filtro enriquecida com fosfato solúvel. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 15, p. 443-449, 2011a.

SANTOS, D. H.; TIRITAN, C. S.; FOLONI, J. S. S.; FABRIS, L. B. Produtividade de cana-de-açúcar sob adubação com torta de filtro enriquecida com fosfato solúvel. Pesq. Agropec. Trop., Goiânia, v. 40, n. 4, p. 454-461, out./dez. 2011b.

SPIRONELLO, A.; VAN RAIJ, B.; PENATTI, C. P.; CANTARELLA, H.; MORELLI, J. L.; ORLANDO FILHO, J.; LANDELL, M. G. de A.; ROSSETTO, R. Cana-de-açúcar. In: VAN RAIJ, B., CANTARELLA, H., QUAGGIO, J. FURLANI, Â. M. C. (eds.). BOLETIM TÉCNICO 100 - Recomendações de Adubação e Calagem para o Estado de São Paulo, 2.ed., p. 237-239, 1996.

SULTANUM, E. Considerações sobre a sintomatologia de micronutrientes em cana-de-açúcar. Brasil Açucareiro, Rio de Janeiro v. 83, n. 2, p. 1-15, 1972.

VITTI, G. C.; LUZ, P. H. de C.; MALAVOLTA, E.; DIAS, A. S.; SERRANO, C. G. de E. Uso do gesso em sistemas de produção agrícola. Piracicaba: GAPE, 2008.

Publicado

2020-12-23

Cómo citar

MIALICHI JÚNIOR, Ademir José; BATISTA ALVES, Amado; BAZELA, Claudemir; FARIA, Flaviana Andrade. TORTA DE FILTRO E MICRONUTRIENTES NO PLANTIO DE CANA-DE-AÇÚCAR . Ciência & Tecnologia, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 110–124, 2020. DOI: 10.52138/citec.v12i1.167. Disponível em: https://publicacoes.fatecjaboticabal.edu.br/citec/article/view/167. Acesso em: 23 nov. 2024.