THE INFLUENCE OF SOIL MICROBIOTA ON THE PRODUCTIVITY AND SUSTAINABILITY OF ENERGY CROPS
DOI:
https://doi.org/10.52138/citec.v17i01.435Keywords:
biomass, organic fertilization, agroecologyAbstract
Soil microbiota plays a crucial role in the productivity and sustainability of energy crops, influencing processes such as nutrient recycling, plant development and recovery of degraded areas. This work aimed to investigate the importance and impacts of microbiota on the sustainability of agricultural systems. Through a qualitative approach and literature review, the positive effects of the presence of microorganisms in the soil, such as bacteria and fungi, in promoting plant growth, biological nitrogen fixation and protection against pathogens were applied. Inadequate management of energy crops can lead to soil manipulation and reduction of microbial biodiversity. Thus, sustainable soil management practices, such as crop rotation, organic fertilization and vegetation cover, are essential to maintain the ecological balance and economic orientation of bioenergy production.
Downloads
References
ALMEIDA, L. S. de; FERREIRA, V. A. S.; FERNANDES, L. A.; FRAZÃO, L. A.;
OLIVEIRA, A. L. G.; SAMPAIO, R. A. Indicadores de qualidade do solo em cultivos irrigados de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Ciência do Solo, [s.l.], v. 42, 2018.
AMORIM, F. R.; PATINO, M. T. O.; MARCOMINI, G. R. Sustentabilidade da produção de cana-de-açúcar em usinas no estado de São Paulo. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 11, n. 4, p. 1133–1145, 2018.
ANDREOLA, F.; FERNANDES, S. A. P.. A microbiota do solo na agricultura orgânica e no manejo das culturas. In: SILVEIRA, Adriana Parada Dias da; FREITAS, Sueli dos Santos (org.). Microbiota do solo e qualidade ambiental. Campinas: Instituto Agronômico, 2007.
p. 21–38.
ARAUJO, T. dos S.; GALLO, A. de S.; ARAUJO, F. dos S.; SANTOS, L. C. dos; GUIMARÃES, N. de F.; SILVA, R. F. da. Biomassa e atividade microbiana em solo cultivado com milho consorciado com leguminosas de cobertura. Ciências Agrarias, v. 42, n. 2, p. 347–357, 2019.
BALD, D. R.; RANGEL, C. P.; VARGAS, A.; GIRÃO, K. T.; PASSAGLIA, L. M. P..
Microbiota do solo: a diversidade invisível e a sua importância. Bio Diverso, Porto Alegre, v. 1, n. 1, 2021.
BARDIN, L. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 2011
BRASIL. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola Municipal (PAM) 2024: Informativo. Rio de Janeiro: IBGE, v. 51, p. 1-12, 2024. ISSN 0101-3963. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/66/pam_2024_v51_br_informativo.pdf. Acesso em: 11 de nov. 2025.
CARVALHO, A. M. de; RODRIGUES, L.; et al. Soil carbon dynamics in a long-term corn-soybean rotation under no-tillage. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 60, p. e04213, 2025.
DE MIRANDA, R. L. de; MARTINS, E. M.; LOPES, K.A potencialidade energética da biomassa no Brasil. Desenvolvimento Socioeconômico em Debate, v. 5, n. 1, p. 94-106, 2019.
EMPRESA DE PESQUISA ENERGÉTICA (EPE). Balanço Energético Nacional: relatório síntese 2024 – ano base 2023. Rio de Janeiro: EPE, 2024. Disponível em: https://www.epe.gov.br/sites-pt/publicacoes-dados- abertos/publicacoes/PublicacoesArquivos/publicacao-819/topico- 715/BEN_S%C3%ADntese_2024_PT.pdf. Acesso em: 27 maio 2025.
FERNANDES, J. A. F.; GONZÁLEZ, C.; VALDERRAMA, A.; SILVA, L. de N. A.;
MARQUES, E. R. F.. Energias renováveis: fonte de energia limpa? IN: XI CONGRESSO BRASILEIRO DE GESTÃO AMBIENTAL. 2020, Vitória. Anais... Vitória: Instituto Brasileiro de Estudos Ambientais (IBEAS), 2020. Disponível em: https://www.ibeas.org.br/congresso/Trabalhos2020/X-004.pdf. Acesso em: 1 jun. 20252020.
FIGUEIREDO, N. O. et al. Importância dos microrganismos no crescimento de milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 11., 2020, São Cristóvão. Anais. São
Cristóvão: Congresso Brasileiro de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020.
GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.
LIMA, V. C.; LIMA, M. R. de. Formação do solo; organismos. Curitiba: Universidade Federal do Paraná, Setor de Ciências Agrárias, Departamento de Solos e Engenharia Agrícola, v.2, p .6, 2001.
MINAYO, M. C. S. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. 12. ed. São Paulo: Hucitec, 2010.
PAREDES JUNIOR, F. P.; PORTILHO, I. I. R.; MERCANTE, F. M.. Atributos
microbiológicos de um latossolo sob cultivo de cana-de-açúcar com e sem queima da palhada.
Semina:Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 1, p. 151-164,2015.
PEREIRA, M. G.; ANJOS, L. H. C. dos; PINHEIRO JUNIOR, C. R.; PINTO, L. A. da Silva
R.; SILVA NETO, E. C. da; FONTANA, Ad.. Formação e caracterização de solos. In: TULLIO, Leonardo (Org.). Formação, classificação e cartografia dos solos. Ponta Grossa: Atena Editora, 2019. cap. 1, p. 1–20.
RIBEIRO, A. R. B. et al. Gestão da sustentabilidade no cultivo da cana-de-açúcar: um estudo de caso no Nordeste do Brasil. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 11, n. 3, p. 843–861, 2018.
RISI, F. G. E.; CALIARI, V.; et al. Sustainability Analysis of Nitrogen Use Efficiency in the Soybean–Corn Succession in Mato Grosso and Mato Grosso do Sul, Brazil. Sustainability, v. 5, n. 1,p. 232-253, 2024.
ROCA-COUSO, R.; FLORES-FÉLIX, J. D.; RIVAS, R. Microbiota edáfica como ferramenta para a gestão sustentável da fertilidade do solo. Agriterra, Lisboa, n. 16, p. 52–53, 2024.
SILVA, C.de F.; MEDEIROS, E. V. de; SANTANA, M. D.; ARAÚJO, M. B. de; MARTINS
FILHO, A. P.; MOURA, M. F. de. Atividade microbiológica do solo e produtividade do milho adubado com leguminosas e doses de esterco. Revista Caatinga, v. 31, n. 4, p. 882– 890, 2018.
SÍQUEIRA, M. G. de; FIORELLI, E. C.; SANTOS, W. P.; MACHADO, C. B.; SANTOS, W. P.; VIEIRA, A. S.; SOUZA, S. P.; SCHLINDWEIN, J. A. Biomassa microbiana e carbono orgânico do solo sob diferentes manejos e sucessão de cultivos. In: EXTENSÃO RURAL: práticas e pesquisas para o fortalecimento da agricultura familiar - Volume 2, cap. 8, p. 126-138. São Paulo: Editora Científica Digital Ltda., 2021.
TODA, F. E.; VASQUES, T.; ARAÚJO, F. F. de. Biomassa microbiana e sua correlação com a fertilidade de solos em diferentes sistemas de cultivo. Colloquium Agrariae, Presidente Prudente, v. 6, n. 2, p. 01–07, 2010.
TOLEDO, J. A. C.. Relações entre manejo do solo e erosão hídrica: uma revisão bibliográfica. Revista Craibeiras de Agroecologia, v. 8, n. 1, p. e13255, 2023.
ZANATTA, T. P.; RIZZI, M.; SCHORR, L. P. B.. evaluation of soil microbiota activity on agronomic performance and soybean crop yield. Revista de Gestão Social e Ambiental, v. 16, n. 3, p. 1-16, 2022.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ciência & Tecnologia

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.





